Reserveer online een tafel

bij BookDinners

Posted on

RamBam

Het tv programma RamBam besteedde onlangs aandacht aan The Fork (voorheen Iens), boekingsplatform om online een tafel te reserveren. Ik vond hun bevindingen ronduit schokkend. Een paar zaken die opvielen.

The Fork

Bevindingen

  • Het is onmogelijk om op de site een restaurant te vinden met een lagere beoordeling dan een 6
  • Restaurants betalen 2 euro per gast wanneer de reservering via The Fork komt. Dit bedrag kan voor een restaurant behoorlijk oplopen
  • Mensen googelen eerst en reserveren dan via een blauwe bedrijfsbutton in de rechterbalk van Google waardoor ze niet in de gaten hebben dat hun reservering eigenlijk via The Fork loopt
  • 5.000 van de 10.o00 restaurants doen niet mee en je mist dus het totale restaurantaanbod
  • Een restaurant wordt bij The Fork beter zichtbaar met zoveel mogelijk reviews, een hoog gemiddeld cijfer of wanneer het meedoet met allerlei marketingacties, waar de restauranthouder vaak geld op moet toeleggen
  • Er worden alleen reviews toegelaten van mensen die via The Fork hebben gereserveerd.

RamBam opende een fake restaurant, reserveerde een paar keer en schreef slechte recensies. De gemiddelde cijfers die het restaurant kreeg op de site bleken niet te kloppen; ze vielen veel hoger uit. The Fork wilde enkel in algemene zin en met vaag taalgebruik antwoorden. Conclusie is dat restaurants met een onvoldoende beoordeling niet bestaan want dan gaat er niemand eten en dan kan The Fork er per gemaakte reservering geen geld aan verdienen.

Steun het initiatief BookDinners

Gelukkig valt er ook voor restauranthouders nog iets te kiezen qua boekingsplatform en steeds meer restaurants durven de stap te nemen om weg te gaan bij The Fork. Zij sluiten zich aan bij de site van bookdinners.nl. Hier betalen ze een schappelijke prijs per maand en niet per reservering. De Koninklijke Horeca Nederland is mede-initiatiefnemer en hoopt op deze manier andere commerciële boekingsplatforms een tegengeluid te geven. Inmiddels staan op bookdinners.nl al minstens 3.000 restaurants. Dat is ook nog geen totaalplaatje maar je moet ergens beginnen.


Bij BookDinners werken ze niet met reviews van gasten maar met smaaknotities van chefs, foodbloggers, sommeliers en mediapartners; kortom smaakmakers. Zij weten precies welk restaurant perfect is voor welk moment.

Ik vind het een prettig idee dat bij BookDinners het restaurant van mijn keuze aan mij verdient en niet een of ander commercieel boekingsplatform. Help BookDinners aan meer bezoekers en reserveer niet meer via The Fork!

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Velazquez Rembrandt
Reserveer online een tafel