Wat nou kruidnoten?

Bij mij heten ze gewoon 'pepernoten'.

Posted on
Kruidnoten?
Kruidnoten?

Zen blijven

Ach, wat ben ik toch geweldig. Zo mooi zen als ik ben, ondanks het schoenen vullen, lootjes trekken, plakkerige surprises, plakband dat geen beginnetje heeft, opgewonden toestanden, het idee dat zodra de sint weg is Kerst begint met juffenbedankgedoe (nee, geen gedoe natuurlijk, we doen het graag) en ongetwijfeld een portie familietrammelant.

Maar ik? Ik blijf zen. Helemaal zen. Het is een gave, een kunst. Ik adem in en adem uit, heel mindful allemaal.

Zin om te smijten

Er is één pieterpeuterig dingetje dat mij uit balans brengt. Dat is als iemand me vertelt dat pepernoten eigenlijk geen pepernoten heten maar kruidnoten. Dat een pepernoot zo’n smakeloze brok is, gemaakt van roggebloem, anijs en honing. En dat wat ík lekker vind, die knapperige balletjes met speculaaskruiden, een kruidnoot is.

Kijk, dan ga ik af. Stoom uit mijn oren. Moordneigingen. Zin om te slaan. Zin om te smijten. Met een volle hand versgebakken pepernoten bijvoorbeeld. Maar verder? Helemaal zen.

Recept pepernoten

Pepernoten maken is een eitje. Zo zou je het kunnen doen.

Mix 250 g zelfrijzend bakmeel met 125 g bruine basterdsuiker, 1-2 el speculaaskruiden, 125 g zachte boter en een snuf zout. Kneed even door. Voeg 2-4 el melk toe tot je een mooi deeg hebt. Niet te lang kneden, meteen stoppen als je er een mooie bal van kunt maken. Verpak die bal in plasticfolie en leg hem minstens 30 min koud. Dan krijgen de noten een betere structuur.

Verwarm de oven tot 175 °C. Leg bakpapier op een bakplaat. Verdeel het deeg in kleine bolletjes en leg ze op de plaat. Druk ietsje plat. Bak ze 15-20 min in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Doop ze eventueel in gesmolten chocolade – smelt chocolade naar keuze kort in de magnetron of au bain-marie.

Dat het een actueel onderwerp is blijkt maar weer. Lees wat ze ervan vinden bij NRC, kruidnoten zijn echt iets anders dan pepernoten. Wat jij?

Vito schreef trouwens ook een artikel over de pepernoot.

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Geef NIKS aan iemand die alles al heeft
Wat nou kruidnoten?