Ganzenlever: alternatieven met en zonder gans

Alternatieven voor een lekker taboe

Posted on

Culinair erfgoed of verboden dierenleed?

Ganzenlever is lekker maar dierenleed en dus taboe. De excentrieke fransozen hebben foie gras bestempeld tot culinair erfgoed. Voor de meesten van ons heeft het toch een naar bijsmaakje. In de stad New York is ganzenlever vanaf 2022 taboe. Daarmee volgt de gemeenteraad de collega’s in Californië. Onacceptabel dierenleed. Maar wat zijn de alternatieven voor ganzenlever? Daar wordt hard aan gewerkt.

Foie gras alternatieven zonder ganzenlever

Ganzenlever alternatieven

Het merk Foie Royale bedient zich van een griezelig proces om ganzenvet onder hoge druk in levers van dode ganzen te pompen. Schijnt op microscopisch niveau hetzelfde effect te hebben. Helaas: op het niveau van afkeer ook. 

Faux Gras is een poging om met kokosvet, champagne, truffel en verfijnde aroma’s zowel de smaak als de structuur van foie gras te evenaren. ‘Gans anders’, meldt de Belgische site. Dat is het ook. En wie stopt met vergelijken, vindt hier een heel lekker product dat in verschillende recepten goed tot z’n recht komt ook.

Slimme vervangers voor iets wat zo heerlijk is maar eigenlijk niet meer mag wegens duurzaamheid, leed, suiker of vet. Dat vind ik nou interessant. Mail me vooral met tips. Dan beloof ik hierover vaker te posten. Want het goede leven hoeft niet opgedoekt. Het moet alleen maar een beetje anders.

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Feestje van de eeuw
Ganzenlever: alternatieven met en zonder gans