Eerste hulp bij slaapproblemen

Posted on
Slaapproblemen

Wakker liggen

In NRC las ik laatst ‘Hoe nachtrust een gadget wordt’. Diezelfde dag vroeg iemand in een van mijn appgroepen of een snurkbeugel nou wel of niet helpt en een dag later stopte iemand mij een doosje veredelde slaaptabletten toe. Slapen, of beter, níet slapen, daar liggen we van wakker. 
Na jaren als een biels geslapen te hebben, viel ook ik een paar jaar geleden ten prooi aan allerlei varianten van slapeloosheid. Wel inslapen, niet doorslapen. Niet inslapen en dan kort voor de wekker gaat toch in coma raken. Wel inslapen en om het uur wakker worden. Niks hielp, dus sliep ik uit armoede een hoogst enkele keer zo’n tien uur op een halve uit Frankrijk geïmporteerde Donormyl (een ‘hypnotische drug’ – mooie vertaling voor slaappil). Een slaapcoach vertelde dat veel slapelozen verkeerd naar bed gaan. Er is dus iets aan te doen daarom hier wat eerste hulp bij slaapproblemen.

De oplossing: slaaphygiëne aanpassen en binnen een week (of twee) knap je een ouderwetse uil van een uur of acht.

Hoe?

  1. Geen koffie meer na 12 uur ’s middags. 
  2. Hoe moe je ook bent, ga niet voor 11 uur naar bed. 
  3. een uur voor het naar bed gaan telefoon weg, televisie uit, iPad aan de kant, krant dichtslaan, licht vast wat dimmen en mijmeren (let op: niet piekeren, hersenactiviteit is uit den boze). 
  4. Word je onverhoopt toch wakker, blijf dan liggen. 
  5. Sta elke dag op dezelfde tijd op. 
  6. Houd vol!

Nog even over die snurkbeugel. Daarover verschilden de appers van mening. Maar áls je er een neemt (of je man/vrouw dwingt er een te nemen), koop dan geen Snörex maar laat er officieel een aanmeten bij de KNO-arts, luidde het devies. Zelf zweer ik overigens bij op maat gegoten oordoppen van de firma Schooneberg . Daar komt zelfs het geluid van een houtzagerij niet doorheen.

En mocht je overdag omvallen vergeet dan niet de powernap waar Olivier eerder over schreef.

Dit artikel is eerder verschenen in de Tipgever, een met enige regelmaat verschijnende nieuwsbrief van Machteld Bijl. Abonneren kan hier.

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Pepernoten, pepernoten, pepernoten, pepernoten
Eerste hulp bij slaapproblemen