De verhalen van Decamerone verteld door de acteurs van ITA

Posted on

Social distancing in de Middeleeuwen

Het verhaal over ‘De Decamerone’ van Italiaanse dichter Boccaccio uit de Middeleeuwen ging al rond op diverse social media. De dichter vertelt over een groep jongeren (zeven vrouwen en drie mannen) die in tijden van de Pest hun heil zoeken in een landhuis buiten Florence. Om de tijd te doden vertellen ze elkaar iedere dag verhalen. Zo ontstaan er die tien dagen 100 verhalen. De verhalen zitten vol pittige humor, spot met de geestelijkheid en gezagdragers en soms erotisch getint.

Vorige week schreef een vader erover aan zijn kinderen. Zijn dochter zette de brief op LinkedIn. Ik was direct nieuwsgierig naar het boek maar vond nergens zo snel een voor mij leesbare versie. Maar ik hoef niet verder te zoeken want vanaf vanavond is het eerste verhaal voor iedereen beschikbaar. Dankzij toneelgezelschap ITA!

Decamerone project van ITA

Ivo van Hove kondigde in ‘De wereld draait door’ interesse te hebben om iets te doen met het boek. Hij had al bewondering voor de film uit 1971 van Pier Paolo Pasolini.

En nu is het er: het Decamerone project van ITA. De verhalen zijn toegankelijk gemaakt voor deze tijd en iedere dag wordt er een verhaal voorgelezen door iemand uit de vaste groep acteurs van ITA. Elke aflevering verschijnt om 20.00 uur op de hieronder genoemde websites. Ik verheug me nu al!

Vanaf vandaag te horen!

Het project gaat maandag 23 maart, 20:00 uur online op ita.nl, de website van de VPRO en het YouTube-kanaal van Mondo. Ramsey Nasr doet de aftrap. Volgens de website van de VPRO zijn er ook andere toneelgezelschappen die hebben aangegeven zich te willen aan te sluiten bij dit geweldige initiatief.

Andere tips in tijden van ‘social distancing’ : Hoe gaat het met Gijs, Het Metropolitan online, Musea online te bezichtigen, gratis online cursussen van topuniversiteiten uit de VS, Getest spelletjes voor thuis, Bak je eigen brood zonder kneden.

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Hoe gaat het met Gijs
De verhalen van Decamerone verteld door de acteurs van ITA