De pracht van de Matthäus Passie

Posted on

Op advies van Machteld zag ik een paar jaar geleden De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw. Zijn overlijden herinnert mij er weer aan.

Met het aangename spijbelgevoel dat een ochtendbezoek aan de bioscoop mij geeft, ging ik alleen. Ik kwam er overweldigd en betraand uit. Wat een weergaloos prachtige film. En plotseling begreep ik al die mensen die zich ieder jaar rond Pasen drie uur lang op harde stoeltjes zetten. De muziek is prachtig. En groeit naarmate de context en de symboliek zich meer voor je ontvouwt.

Zing en Beleef Passie voor Bach

Daarom tip ik graag deze serie die Het Concertgebouw aanbiedt: Zing en beleef Passie voor Bach. Met aandacht voor zowel de Johannes- als de Matthäus-Passion. In zes bijeenkomsten word je meegenomen in de achtergronden en ervaar je zingend de muziek van de beide Passies. Daarvoor hoef je niet goed bij stem te zijn. Het eindconcert is namelijk uitbesteed aan de Akademie für Alte Musik Berlin en het RIAS Kammerchor Berlin. Gelukkig maar.

de pracht van

Koop kaarten voor een concert in de buurt

Voor wie de cursus niet aanspreekt zijn er legio alternatieven om deze Pasen onder te dompelen in Bachs meesterwerken. Befaamd zijn de concerten van De Nederlandse Bachvereniging in Naarden. Maar zij bieden daaromheen meerdere concerten door het hele land. Bach-specialist Pieter Jan Leusink verzorgt ook een hele serie uitvoeringen  met The Bach Choir & Orchestra. En daarnaast zijn er vele professionele en amateuruitvoeringen die ook zeer de moeite waard zijn. Google maar even. Het is maar net wat je zoekt.

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Een huis vol leugens
De pracht van de Matthäus Passie