De beste podcasts van dit moment

Posted on

Nieuwe series, indrukwekkende episodes en lekkere verhalen

Beginnen met podcasts is niet zo moeilijk. Eerst luister je naar ‘Bob’, dan ‘De brand in het landhuis’, ‘Laura H’, ‘De Blankenberge tapes’, ‘El Tarangus’, ‘Leven met de maffia’ of ‘Tante Jos’…  Maar daarna? Hoe vind je verder je weg in de podcastjungle? Klamp je maar vast aan ons favorietenlijstje, dan lianen wij je er soepel doorheen. 

De leukste podcasts

Platte grond

Nieuw van eigen bodem: Platte Grond, een podcast over architectuur. Echt iets waarvan je in eerste instantie denkt ‘wat is daar nou leuk aan?’ Nou, veel! Zo gaat de eerste aflevering over de minst functionele wolkenkrabber van Nederland (een driehoek in Den Haag). De kleur blijkt geïnspireerd op een oude wollen deken die de vrouw van de architect als tafelkleed gebruikte. 

Tiny Desk Concerts

Piepkleine, prachtige concertjes van kleine en heel grote sterren! Als muziek in de oren.

Met Groenteman in de kast

Vanuit een archiefkast op de Volkskrant-redactie spreekt journalist Gijs Groenteman met mensen die hem op de een of andere manier zijn opgevallen. Stuk voor stuk leuke gesprekken, nooit voorspelbaar, altijd verrassend. Mijn favoriete gesprekken zijn die met misdaadjournalist Peter R. de Vries, familietherapeut Else Marie van den Eerenbeemt en journalist Jessica Voeten – met name die laatste is interessant: ze vertelt over de pijnlijke situatie rondom de uitreiking van de PC Hoofdprijs aan haar moeder, Marga Minco. De bestuursvoorzitter van stichting P.C. Hooftprijs bleek een kleinzoon van de mensen die de bezittingen van Marga Minco’s Joodse ouders na de oorlog hadden ingepikt. Over deze kwestie verscheen ook het bijzondere boekje: ‘Het Adres’

Ontspannen doe je ook met een dutje of powernap. Dit is het ideale schema van Olivier.

Hag 

De Britten en Ieren delen een lange traditie van storytelling. Oude verhalen herleven in deze podcast – gevierde schrijvers stoffen vergeten verhalen af en geven ze nieuwe glans. 

Brexit Means

De Britse krant The Guardian spit de gecompliceerde Brexitzaak flink om en probeert er op die manier kaas van te maken. Hoe staat het er voor? Wie vindt wat waarvan? En: hoe moet het straks verder? Voor iedereen die door Brexit de exit niet meer ziet. 

Chips with everything 

Nog een van The Guardian: Chips with everything is een wekelijkse zoektocht naar het antwoord op vragen over onze digitale cultuur. Bijvoorbeeld de vraag hoe wenselijk het is om virtuele assistenten als Siri van alles toe te vertrouwen. Of hoe bedrijven de techniek inzetten om ons in allerlei aankopen te lokken. 

Slow Burn: Bill Clinton

Voor wie er nog niet genoeg van heeft: deze miniserie belicht de Bill Clinton-affaire vanuit het perspectief van de journalisten die zich met de zaak bezig hielden. Hiervoor deed Slow Burn hetzelfde met de Watergate-affaire.

De tweede 

De Correspondent-correspondenten Jair Stein en Lynn Berger gaan op zoek naar gezinsverhalen, waarbij ze proberen te achterhalen hoe het Gemiddelde Gezin functioneert. Waar bestaat dat gezin bijvoorbeeld uit een vader, moeder en twee kinderen?

Onbehaarde apen

Van de wetenschapsredactie van NRC: gasten bespreken nieuwe ontdekkingen, van grappige kleine tot baanbrekende grote. De ene keer hoor je alles over grote zwarte gaten, de andere keer over gevaarlijke kriebelbeestjes als teken die je zomergeluk verstoren. 

Bellingcat: MH17

Bellingcat is een onafhankelijke onderzoekswebsite die maatschappelijke onderwerpen tot op de bodem uitpluist. De Britse oprichter Eliot Higgins stortte zich onder andere op het de MH17 die nu vijf jaar geleden werd neergehaald. Ook als je denkt alles al te hebben gehoord over deze kwestie is deze Podcast de moeite waard. 

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
Herfstwandeling nabij Amsterdam
De beste podcasts van dit moment