3x comfortfood

Posted on

Een soep die je leven verandert

Deze soep leert je alles over flexibiliteit. Dat is een les die we nu goed kunnen gebruiken. Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren, het is maar net wat je nog aan groente in huis hebt. Zo wordt je soep elke keer anders en altijd lekker. Smelt een klont boter in een grote pan. Voeg zodra het schuimt 1 deel gesnipperde ui, 1 deel kleingesneden aardappel en 3 delen kleingesneden groente naar keuze toe. Schep alles goed om zodat alle ingrediënten wat boter om zich heen hebben. Voeg een goeie snuf zout en peper toe, dek goed af en laat de groente zo’n 10-15 min zweten tot alles zacht en gara is. Voeg dan 5 delen groente- of kippenbouillon toe en laat alles even zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Serveer evt met een scheutje volle melk of room, en strooi er verse gehakte kruiden over die je lekker vindt. Kies je bijvoorbeeld voor wortelen als groente, dan is munt er lekker bij. Peterselie past ongeveer bij elke groente. Enfin. Kijk gewoon wat je hebt. 

Rabarber uit de tuin

Heb jij een tuin? Misschien komt er dan nu rabarber op. Mocht dat niet zo zijn, zaai het dan. Rabarber is een geweldige plant, hartstikke mooi om te zien, makkelijk in de omgang, en je maakt er goddelijke desserts mee. Zoals deze, geleerd op de Ballymaloe-kookschool in Ierland: snij 1 kg rabarber in stukken van 2-3 cm en leg ze netjes gerangschikt in een roestvrijstalen aardewerken ovenschaal (iig niet in een metalen bakblik). Strooi er suiker over: 200 g zal genoeg zijn, maar hou je van zoet, maak er dan 250 g van. Laat de rabarber zo een halfuurtje staan, en zet de schaal daarna zo’n 20-30 min in een oven van 180 graden C, tot de rabarber zacht en gaar is. Serveer de rabarber met een dot slagroom die je er licht doorheen roert. Een knapperig zandkoekje (zo gemaakt van een deegje van 175 g bloem, 110 g boter en 40 g suiker, in diezelfde oven van 180 graden) is er ook lekker bij. Of strooi er wat koekkruimels over. 

Voorraadkastgerecht

Nee, je wil niet naar buiten, he? Dan hoop ik dat je goed in de blikken zit: doe een blik bonen (bijv cannellini), een wortel, een gepelde gehalveerde ui met een takje rozemarijn en tijm (als je hebt, is wel lekker) op het vuur en laat zachtjes doorwarmen tot de bonen warm zijn. Voeg pas op het eind zout toe. Haal de ui, wortel en kruiden eruit. Fruit intussen een gesnippperde ui in olijfolie tot de ui zacht maar niet bruin is. Voeg wat teentjes knoflook toe, en dan een blik tomaten (400 g) met hun sap. Voeg daarna de gare bonen toe en wat kleingesneden rozemarijn. Breng op smaak met zout, peper, wat suiker en evt wat kookvocht van de bonen. Lekker met rijst bijvoorbeeld, of iets anders wat je in de kast hebt. 

signature

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vorige
De gele bloemen van mijn buurvrouw
3x comfortfood